Categories
Water

Zašto led lebdi na vrhu vode umjesto da se sudari, kao i većina krutih tvari? Postoje dva dijela odgovora na ovo pitanje. Prvo, pogledajte što sve pluta. Zatim, neka je ispitati zašto led lebdi na vrhu tekuće vode, umjesto da potone na dno.

Tvar pluta ako je manje gusta, ili ima manje mase po jedinici volumena, od ostalih komponenti u smjesi. Na primjer, ako bacate pregršt stijena u kantu vode, kamenje, koje su guste u usporedbi s vodom, potonuti će.

Voda koja je manje gusta od stijena će plutati. Uglavnom, stijene guraju vodu iz puta ili ga zamjenjuju. Da bi objekt mogao plutati, mora pomaknuti težinu tekućine koja je jednaka vlastitoj težini.

Voda doseže maksimalnu gustoću na 4 ° C (40 ° F). Kako se još hladi i zamrzava u led, zapravo postaje manje gusta. S druge strane, većina tvari su najgušće u njihovom krutom (smrznutom) stanju nego u tekućem stanju. Voda se razlikuje zbog vezanja vodika .

Vodena molekula je načinjena od jednog atoma kisika i dva vodikova atoma, čvrsto povezana jedan s drugim kovalentnim vezama . Vodene molekule se privlače međusobno slabijim kemijskim vezama ( vodikovim vezama ) između pozitivno nabijenih vodikovih atoma i negativno nabijenih atoma kisika susjednih vodenih molekula. Dok se voda hladi ispod 4 ° C, vodikove veze se prilagođavaju kako bi se odvojili negativno nabijeni atomi kisika.

To stvara kristalnu rešetku, koja se obično naziva ‘led’.

Leži se zbog toga što je oko 9% manje gusto od tekuće vode. Drugim riječima, led zauzima oko 9% više prostora od vode, tako da litra leda teži manje od litre vode. Teža voda potiskuje lakši led, tako da led lebdi na vrh.

Jedna od posljedica toga je da jezera i rijeke zamrzavaju od vrha do dna, dopuštajući da riba preživi čak i kad se površina jezera smrzne. Ako se led potone, voda bi bila pomaknuta na vrh i izložena hladnijoj temperaturi, prisilivši rijeke i jezera da napune led i zamrznu čvrstu tvar.

Zamrzavanje ledenih voda

Međutim, nisu svi vodeni ledovi plutaju na običnoj vodi. Led načinjen je pomoću teške vode, koja sadrži deuterijev izotop iz vodika, odvodi u pravilnu vodu . Još uvijek dolazi do vezanja vodika, ali nije dovoljno za razliku između normalne i teške vode. Snažna voda ledi se u teškoj vodi.

Calendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archives

Categories